Produkten har blivit tillagd i varukorgen

 

Ringstorlekar

Det här med ringmått är klurigt. Ett fel som många gör när dom ska köpa en bredare ring är att trycka, vrida och mosa ringen på det stackars fingret, med resultatet att ringen suger sig fast och fastnar. - "Men jag vet att jag har storlek 17,5!". Grundregeln är +0,25 mm för varje "extrabredd" om 3 mm. Har du alltså storlek 17,5 och ringen du ska köpa är 6 mm, välj storlek 18. Det du också bör tänka på är att nästan alla människor har olika ringstorlekar på sina händer. Jag har exempelvis 18,0 på mitt vänstra långfinger och 19,0 på mitt högra. 

När du ska köpa en ring ska du tänka på om dina fingrar är varma eller kalla vid tillfället. Är dom varma så köp en storlek som känns på gränsen till liten och vice versa. Dina fingrar sväller när du är varm och krymper när du är kall, det kan vara lätt att glömma bort. I Sverige använder vi oss främst av ringens inre diameter (ca 14-22) men även ringens inre omkrets i mm (ca 50-69) förekommer ganska ofta.

 

Att mäta

Klipp en pappersbit lika bred som ringen som du tänkt köpa. Vira den runt fingret. Tejpa och prova att ta på och den från fingret. Klipp av den så att det blir en remsa igen. Mät remsan. Är remsan 5,6 cm lång så har du storlek 56, är remsan 5,2 cm lång så har du storlek 52 o.s.v. Vissa märken anger sina storlekar i inre diameter istället. Då kan du antingen mäta diametern på pappersremsan, eller använda vårt konverteringsverktyg nedan.

Nedan följer en liten konverteringstabell: 

Diameter i mm     Omkrets i mm

  16                             50
  16,5                          52
  17,2                          54
  17,8                          56
  18,5                          58
  19,1                          60
  19,7                          62

OBS! När du mäter glöm inte bort att du har en knoge också, som ofta är bredare.

Är du nyfiken på din ringstorlek men inte vill pyssla med pappersbitar så kom gärna förbi butiken och prova vårt ringmått, där ser du din storlek på en normalbred ring både i tyskt- och millimetermått.

 

Smyckesvård

Först några generella pekpinnar som gäller alla smycken, oavsett material. Nummer ett - som jag tror att alla inte vet om:

Förvara aldrig dina smycken i badrummet!

1. Den fuktiga miljön gör att smyckena oxiderar och att pläterade smyckens yta slits och tappar färg. Det kan därmed får dem att se trista ut snabbare. Förvara dem istället mörkt och torrt, t.ex. i garderoben.

2. Ha som vana att alltid sätta på dig dina smycken strax innan du går hemifrån, och ta av dig dem så snart du kommer hem. Om du använder smyckena 30% kortare tid om dagarna, nu menar jag inte att du ska ta av dig smyckena på jobbet, eller när du är ute på galej, utan när du är hemma, så kommer smyckena att hålla 30% längre tid. Ofta är det dessutom i hemmiljö som man svettas som mest när man tvättar, städar och trädgårdsfixar.

3. Smycken mår inte bra av hudlotion, tvål, parfym, smink, hårspray och liknande produkter. Hanterar du dina smycken varsamt, så håller de sig fina i många år.

4. Har du ringar med stenar i, ta alltid av dig dem när du tvättar händerna. Risken finns att limmet med tiden luckras upp, och även om stenarna har klor så mår stenarna inte bra av tvål och handduk som sliter på ytan.

5. Vet du med dig att det kommer att bli en svettig dag, lämna gärna smyckena du är mest rädd om hemma, eller ha dem utanpå dina kläder. Inte direkt på huden. Salterna som du utsöndrar sliter på metallen. 

 

Silverfärgade smycken i stål

Stål är ett väldigt bra material att tillverka smycken och klockor i. Det är en hård och slitstark metall som inte oxiderar. Har du ett stålsmycke utan stenar och kristaller så kan du duscha, sova i dem och till och med bada i saltvatten. Var dock försiktig om du bär en stålring, samtidigt som en ring i annat material, och applåderar. Jag har sett skräckexempel på både vigselringar och silverringar som har blivit helt buckliga av att applåderas mot det hårda stålet.

Vill du rengöra ett stålsmycke så ta en tandborste och lite diskmedel. För att få en blank finish så putsa upp smycket med en smyckesputstrasa. Vi rekommenderar en allround-smyckesputstrasa för 29 kr om du inte har någon: https://www.cameodesign.se/smatt-gott/putstrasa/

Missuppfattningen finns att guldfärgade smycken och klockor kan vara i stål, och att det betyder samma färg rakt igenom. Det stämmer inte. Har du ett smycke som är guldfärgat, men inte massivt guld, så är det en guldplätering. Läs då om guldpläterade smycken.

Edblad, Ingnell Jewellery, astrid & agnes, AROCK, Bud To Rose och Dyrberg/Kern tillverkar smycken i stål.

 

Silver

Silver är ett material som bara blir finare med tiden, men det är några få saker att tänka på. Silver trivs inte i badrum, den fuktiga miljön gör att silvret mörknar. Vill du slippa putsa dina smycken ofta bör du förvara dom i en tillsluten ask alternativt i en smyckespåse, när du inte använder dem. En liten procent av alla människor har mer av ett ämne i kroppen som gör att silvret svartnar trots att man följer alla förvaringsråd. Det man får göra då är att putsa sitt smycke lite oftare (alternativt köpa smycken i stål istället, de kan nämligen inte oxidera). Putsa gör du enklast med en silverputstrasa vilket finns i vår webbutik under kategorin "Övrigt", du kan även använda tandkräm och en mjuk tandborste. Av våra märken är det CU Jewellery, Gynning Jewelry, Frk Lisberg och Shieldmaid som har smycken i silver.

 

 

Guld- och roséguldfärgade smycken

Pläterade smycken är en bijouteri och bör behandlas varsamt. Guld-, roséguld och svartpläterade smycken kan du putsa försiktigt med en silverputstrasa, men doppa dem inte i silverputs! I och med att de här smyckena endast har en yta av silver, roséguld, guld, hematit eller rhodium så kommer den med tiden att nötas bort. Ytan sitter i ca 6 mån till 10 år beronde på hur du behandlar dina smycken och vad det är för kvalité på pläteringen. Här gäller det att vara extra försiktig, ta alltid av dig pläterade ringar när du tvättar händerna, träna aldrig med pläterade smycken, sov inte med dem, ta av dem vid dusch och bad och vid handspritning. Vissa smycken har silver eller stål under guldpläteringen, de smyckena kommer med tiden att bli silverfärgade.

Roséguld var varit väldigt inne för några år sedan, det är bra att veta att det inte finns någon färg som ser ut som roséguld rakt igenom, förutom just äkta guld. Så vilket märke du än köper roséguld i så måste du behandla dina rosésmycken med försiktighet för att de ska hålla sig fina.

Har du någon ytterligare fundering angående skötselråd av smyckena som Cameo säljer? Maila oss så hjälper vi dig så gärna, info@cameodesign.se.