Cameoskolan
Jag har drygt 20 års erfarenhet av att sälja smycken, då främst bijouterier såsom stål, silverpläterat, guldpläterat och även silver. Jag har under de här åren lärt mig hur man bäst ska putsa sina smycken, hur man ska mäta sin ringstorlek, vad man kan förvänta sig av olika materials kvalitéer, var man bäst förvarar sina smycken etc. Här i Cameoskolan har jag skrivit ner sånt som jag tycker kan vara bra att veta. Har jag missat något? Bara maila oss och fråga i så fall! info@cameodesign.se
Ringstorlekar
Det här med ringmått är klurigt. Ett fel som många gör när dom ska köpa en bredare ring är att trycka, vrida och mosa ringen på det stackars fingret, med resultatet att ringen suger sig fast och fastnar. - "Men jag vet att jag har storlek 17,5!". Grundregeln är +0,25 mm för varje "extrabredd" om 3 mm. Har du alltså storlek 17,5 och ringen du ska köpa är 6 mm, välj storlek 18. Det du också bör tänka på är att nästan alla människor har olika ringstorlekar på sina händer. Jag har exempelvis 18,0 på mitt vänstra långfinger och 19,0 på mitt högra.
När du ska köpa en ring ska du tänka på om dina fingrar är varma eller kalla vid tillfället. Är dom varma så köp en storlek som känns på gränsen till liten och vice versa. Dina fingrar sväller när du är varm och krymper när du är kall, det kan vara lätt att glömma bort. I Sverige använder vi oss främst av ringens inre diameter (ca 14-22) men även ringens inre omkrets i mm (ca 50-69) förekommer ganska ofta.
Att mäta
Klipp en pappersbit lika bred som ringen som du tänkt köpa. Vira den runt fingret. Tejpa och prova att ta på och den från fingret. Klipp av den så att det blir en remsa igen. Mät remsan. Är remsan 5,6 cm lång så har du storlek 56, är remsan 5,2 cm lång så har du storlek 52 o.s.v. Vissa märken anger sina storlekar i inre diameter istället. Då kan du antingen mäta diametern på pappersremsan, eller använda vårt konverteringsverktyg nedan.
Nedan följer en liten konverteringstabell:
Diameter i mm Omkrets i mm
16 50
16,5 52
17,2 54
17,8 56
18,5 58
19,1 60
19,7 62
OBS! När du mäter glöm inte bort att du har en knoge också, som ofta är bredare.
Smyckesvård
Först några generella pekpinnar som gäller alla smycken, oavsett material. Nummer ett - som jag tror att alla inte vet om: Förvara aldrig dina smycken i badrummet! Den fuktiga miljön gör att silversmycken och pläterade smycken oxiderar och får dem att se trista ut snabbare. Fukten kan även lösa upp eventuellt lim som kristaller sitter fast med. Förvara smyckena istället mörkt och torrt, t.ex. i garderoben.
Ha som vana att alltid sätta på dig dina smycken precis innan du går hemifrån. Smycken mår inte bra av hudlotion, parfym, smink, hårspray eller andra kemikalier.
Har du äkta silver- stål- eller guldringar med stenar i? Även om själva metallen inte kan tappa färg; Ta alltid av dig ringarna när du tvättar händerna. Risken finns att limmet med tiden luckras upp, och även om stenarna har klor så mår stenarna inte bra av tvålrester.
I övrigt är det olika skötselråd på smycken, beroende på vilket material de är i.
Silverfärgade smycken i stål
Stål är ett väldigt bra material att tillverka smycken och klockor i. Det är en hård och slitstark metall som inte oxiderar. Har du ett stålsmycke utan stenar och kristaller så kan du duscha, sova i dem och till och med bada i saltvatten. Var dock försiktig om du bär en stålring, samtidigt som en ring i annat material, och applåderar. Jag har sett skräckexempel på både vigselringar och silverringar som har blivit helt buckliga av att applåderas mot det hårda stålet.
Vill du rengöra ett stålsmycke så ta en tandborste och lite diskmedel. För att få en blank finish så putsa upp smycket med en smyckesputstrasa. Vi säljer en allround-smyckesputstrasa för 29 kr om du inte har någon: https://www.cameodesign.se/smatt-gott/putstrasa/
Missuppfattningen finns att guldfärgade smycken och klockor kan vara i stål, och att det betyder samma färg rakt igenom. Det stämmer inte. Har du ett smycke som är guldfärgat, men inte massivt guld, så är det en guldplätering. Läs då om guldpläterade smycken.
Edblad, Ingnell Jewellery, astrid & agnes, AROCK, Bud To Rose och Dyrberg/Kern tillverkar smycken i stål.
Silver
Silver är ett material som bara blir finare med tiden, men det är några få saker att tänka på. Silver trivs inte i badrum, den fuktiga miljön gör att silvret mörknar. Vill du slippa putsa dina smycken ofta bör du förvara dom i en tillsluten ask alternativt i en smyckespåse. En liten procent av alla människor har mer av ett ämne i kroppen som gör att silvret svartnar trots att man följer alla förvaringsråd. Det man får göra då är att putsa sitt smycke lite oftare (alternativt köpa smycken i stål istället, de kan nämligen inte oxidera). Putsa gör du enklast med en silverputstrasa vilket finns i vår webbutik under kategorin "Övrigt", du kan även använda tandkräm och en mjuk tandborste. Av våra märken är det CU Jewellery, Shieldmaid, Gynning Jewelry och Frk Lisberg som har smycken i silver.
Silver-, guld- och roséguldpläterade smycken
Pläterade smycken är en bijouteri och bör behandlas varsamt. Guld-, roséguld och svartpläterade smycken kan du putsa försiktigt med en silverputstrasa, men doppa dem inte i silverputs! I och med att de här smyckena endast har en yta av silver, roséguld, guld, hematit eller rhodium så kommer den med tiden att nötas bort. Ytan sitter i ca 6 mån till 10 år beronde på hur du behandlar dina smycken och vad det är för kvalité på pläteringen. Här gäller det att vara extra försiktig, ta alltid av dig pläterade ringar när du tvättar händerna, träna aldrig med pläterade smycken, sov inte med dem, ta av dem vid dusch och bad. Vissa smycken har silver eller stål under guldpläteringen, de smyckena kommer med tiden att bli silverfärgade.
Har du någon ytterligare fundering angående skötselråd av smyckena som Cameo säljer? Maila oss så hjälper vi dig så gärna, info@cameodesign.se.